„Nie marnuj jedzenia!” – podsumowanie projektu

Kochani,
Realizacja naszego projektu  „Nie marnuj jedzenia!” (finansowanego z Programu Społecznik 2018) dobiegła końca. W związku z tym dziś chcielibyśmy przedstawić Wam krótkie sprawozdanie z podjętych w jego ramach działań.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Projekt Stowarzyszenia Jadłodzielnia Szczecin miał na celu zmniejszenie marnotrawstwa żywności. Drogą do jego osiągnięcia było szerzenie idei foodsharingu (dzielenia się jedzeniem) na 3 sposoby:
– poprzez edukację,
– promocję i spotkania z mieszkańcami,
– rozmieszczenie na terenie miasta Szczecin mobilnych jadłodzielni w formie szafek.
Wszystkie wymienione działania i tym samym cel projektu zostały zrealizowane, co nas niezmiernie cieszy 🙂

1. Edukacja.
W ramach tego zagadnienia przeprowadziliśmy 3 warsztaty dla dzieci w wybranych szkołach:
5-10 piątek – warsztaty w Centrum Kształcenia Sportowego nr 2 w Szczecinie, klasa 4
19-10 piątek – Szkoła Podstawowa z OI nr 45 w Szczecinie, klasa 2
22-10 poniedziałek – Publiczna Szkoła Podstawowa w Mierzynie, klasa 5

Zajęcia zostały przeprowadzone przez aktywistów Jadłodzielni, którzy od strony praktycznej pokazali uczniom jak ograniczyć marnotrawstwo żywności. Dzieci wzięły udział w dyskusjach, zabawach i konkursach, popartych kolorowymi materiałami edukacyjnymi. Warsztaty przeprowadzone 22-10 zostały nawet przedłużone o 1 godzinę z uwagi na duże zainteresowanie ze strony nauczycieli i uczniów.
Mamy wielką nadzieję, że zdobytą dzięki tym zajęciom wiedzę dzieci przekazały rodzicom kształtując postawy pro-ekologiczne w swoich domach.

2. Promocja.
Ideę foodsharingu promowaliśmy w różnoraki sposób.
Pierwszy z nich obejmował obecność naszych aktywistów na stoiskach Stowarzyszenia podczas różnych wydarzeń odbywających się na terenie województwa. Rozmawialiśmy z mieszkańcami i zachęcaliśmy ich do ograniczenia marnowania żywności. Rozdawaliśmy im również ulotki informacyjne zawierające praktyczne rady jak to robić na co dzień. Nasze stoisko wyposażone było także w roll-up z najważniejszymi informacjami dot. foodsharingu oraz w drobne upominki, które rozdawaliśmy wszystkim nas odwiedzającym.

Wydarzenia, w których braliśmy udział w ramach Projektu:
7-10 niedziela – Szczeciński Bazar Smakoszy w OffMarinie
7-10 niedziela – Gumieniecki Jarmark nad Jeziorkiem Słonecznym
12-10 piątek – festyn na Stołczynie „Przystanek Północ na wesoło!”
13-10 sobota – III Street Day w Szczecinie – święto ul. Rydla
21-10 niedziela – warsztaty dla dzieci podczas Szczecińskiego Bazaru Smakoszy w OffMarinie
28-10 niedziela – 2 wydarzenia podczas Szczecińskiego Bazaru Smakoszy na terenie OffMariny:
a) drugie warsztaty dla dzieci
b) warsztaty gotowania „zero-waste” współorganizowane przez Kulinarny Rollercoaster

Inną formą promocji było rozwieszanie plakatów informacyjnych w miejscach publicznych na terenie con. 3 powiatów w województwie. Miejsca te wybrano celowo, tak aby dostęp do odbiorców przekazu był jak najszerszy. Zadanie to zrealizowaliśmy w następujących lokalizacjach:
a) Powiatowy Urząd Pracy, Gryfino
b) Przedszkole nr 1, Gryfino
c) Szkoła Podstawowa, Banie
d) Restauracja Bistro Klimat, ul Wyszyńskiego 33a, Police
e) Szkoła Podstawowa nr 8 im. Jana Pawła II, ul. Piaskowa 99, Police
f) Piekarnia Mega&Dolce, ul Tanowska 2, Police

W ramach promocji idei foodsharingu udzielaliśmy również wywiadów oraz pisaliśmy artykuły do prasy lokalnej. Dzięki temu informacje o naszej działalności mogły trafiać do większej liczby odbiorców. Poza tym na bieżąco aktualizowaliśmy stronę Stowarzyszenia na portalu Facebook i umieszczaliśmy tam relacje z postępów we wdrażaniu projektu.

3. Jadłodzielnie – szafki.
Na terenie miasta Szczecin rozmieściliśmy 3 mobilne jadłodzielnie w postaci szaf o wymiarach 60x80x190 cm, wykonanych z płyt OSB. Celem który nam przyświecał, było umożliwienie dzielenia się żywnością szerszemu gronu odbiorców w większym przedziale czasowym.
Miejsca te zostały wybrane na podstawie konsultacji z mieszkańcami (ankieta internetowa) a także przy współpracy z zarządcami terenów oraz lokali, przy których szafki zostały postawione. Wielkie wsparcie mieliśmy ze strony Jadłodzielni Foodsharing Toruń – to właśnie oni przygotowali dla nasz szafki, które następnie przewieźliśmy do Szczecina. Czekało nas potem jedynie parę prac konserwacyjnych, zawieszenie tabliczek informacyjnych oraz obicie półek kolorową ceratą.

Jadłodzielnie-szafki znalazły się w następujących miejscach:
– przy Stowarzyszeniu Stołczyn po Sąsiedzku, ul. Nad Odrą 18, Stołczyn
– Rynek na pl.Kilińskiego, przy pawilonie nr 32
– C.H.U. Manhattan, niedaleko sklepu Netto.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Jesteśmy szczęśliwi i dumni z tego, że udało nam się zrealizować cele projektu.
Nasze działania w ramach projektu skierowane były zarówno do dzieci jak i dorosłych mieszkańców województwa. Dzięki temu dotarliśmy do dużego grona odbiorców ze swoim przekazem na temat świadomej konsumpcji, zachęcając wszystkich do podejmowania konkretnych działań mających na celu ograniczenie marnotrawstwa.
Warsztaty w szkołach zwiększyły świadomość ekologiczną uczniów, a zmotywowane dzieci mogą skutecznie wpłynąć na aktywizację swoich rodzin i znajomych. Pokazana przez aktywistów Jadłodzielni postawa bezinteresownego działania może przełożyć się na aktywność uczniów w innych dziedzinach życia społecznego na rzecz Regionu.
Rozmieszczenie jadłodzielni w formie szafek umożliwiło jeszcze efektywniejsze wprowadzanie ww. idei w życie codzienne mieszkańców Szczecina. Wypracowany na tej zasadzie model zachowania się lokalnej społeczności można z powodzeniem przenosić na inne powiaty a docelowo na całe województwo.
Warto w tym miejscu zaznaczyć, że realizacja projektu wpisała się również w cel kierunkowy 4.5 Strategii Rozwoju Województwa Zachodniopomorskiego do roku 2020 a dotyczący podnoszenia świadomości ekologicznej społeczeństwa.

Udział w wymienionych wyżej wydarzeniach zaowocował także rozszerzeniem współpracy z dotychczasowymi partnerami oraz nawiązaniem kontaktów z kilkoma nowymi podmiotami. Informacje o naszych działaniach skutecznie zachęcały też nauczycieli do organizowania w swoich szkołach kolejnych warsztatów z tematyki świadomego gospodarowania żywnością.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Jesteśmy wdzięczni wszystkim Partnerom, którzy umożliwili nam realizację naszego projektu na wszystkich jego etapach. Zwłaszcza tym, dzięki którym mogliśmy wziąć udział w wielu wspaniałych wydarzeniach. Byli to:

Koszalińska Agencja Rozwoju Regionalnego
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
Jadłodzielnia Foodsharing Toruń
Szczeciński Bazar Smakoszy w OffMarinie
Stowarzyszenie Stołczyn po Sąsiedzku
Zarząd Rynku na Pl.Kilińskiego
C.H.U. Manhattan Sp. z o.o.
Kulinarny Rollercoaster
Stowarzyszenie Feniks
Centrum Kształcenia Sportowego nr 2 w Szczecinie
Szkoła Podstawowa z OI nr 45 w Szczecinie
Publiczna Szkoła Podstawowa w Mierzynie
Powiatowy Urząd Pracy w Gryfinie
Przedszkole nr 1, Gryfino
Szkoła Podstawowa, Banie
Restauracja Bistro Klimat w Policach
Szkoła Podstawowa nr 8 im. Jana Pawła II, Police
Piekarnia Mega&Dolce, Police
Szczeciński Ruch Miejski
Rada Osiedla Gumieńce
Klinika Reklamy
Media: Kurier Szczeciński, Gazeta Wyborcza, TVP Szczecin, TVN24, Radio Szczecin, Radio Eska, Radio Zet, TV Nova, Panorama7.

I oczywiście wielkie DZIĘKI wszystkim Aktywistom i Sympatykom Stowarzyszenia Jadłodzielnia Szczecin 🙂
Bez Waszego wsparcia wielu rzeczy po prostu nie moglibyśmy zrobić.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Zapraszamy do dalszej współpracy!
Mamy bowiem jeszcze wiele pomysłów do zrealizowania w przyszłości 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *